فرايند همجوشي هسته اي چيست؟
اين دانستني جالب از سايت نيوتكس براي شما كپي شده است.
هم جوشي هسته اي كه به آن گداخت هسته اي يا فيوژن هم گفته مي شود فرايندي است كه در آن هسته هاي سبكي مثل هيدروژن ، دوتريوم يا تريتيوم به يكديگر جوش داده مي شوند و به عناصري با هسته هاي سنگين تر تبديل مي شوند. اين فرايند مقدار زيادي انرژي توليد مي كند و البته براي آغاز شدن هم به مقدار زيادي انرژي نياز دارد.
براي اينكه فرايند هم جوشي هسته اي آغاز شود ، لازم است تا هسته هاي شركت كننده در اين واكنش به انرژي جنبشي قابل قبولي برسند تا بتوانند بر ميدان الكترو استاتيكي اطرافشان غلبه كنند. از آنجايي كه سرعت گاز ها با افزايش دماي آنها افزايش مي يابد ، بنابراين بايد اين عناصر را به دماي بسيار بالايي رساند تا به سرعت كافي براي فرار از دافعه الكترو استاتيكي خود برسند. اين كار در رآكتور هاي هم جوشي هسته اي همچون ايتر رخ مي دهد.
فرايند گداخت هسته اي نسبت به فرايند شكافت هسته اي داراي مزيت هاي فراواني است. مهم ترين اين مزيت ها اين است كه اين فرايند انرژي بسيار بيشتري توليد مي كند و در عين حال هيچ گونه پسماند هسته اي از خود بر جا نمي گذارد.
چالش اصلي در فرايند هم جوشي هسته اي اين است كه هسته هاي اتم در حالت عادي هيچ علاقه اي به جوش خوردن با هم ندارند. مثلا هسته هيدروژن داراي يك پروتون است و مي دانيم كه پروتون بار مثبت دارد.
وقتي دو هسته هيدروژن كه هر دو داراي بار مثبت هستند به هم نزديك شوند ، دافعه بار مثبت آنها را از هم دور مي كند. بنابراين براي اينكه اين هسته ها با يكديگر جوش بخورند بايد آنقدر دماي آنها را بالا ببريم تا به پلاسما تبديل شوند.
پلاسما در كنار سه حالت گاز ، مايع و جامد ، چهارمين حالت اصلي ماده محسوب مي شود. در اصل اگر ماده جامد را گرم كنيم به مايع و اگر دوباره آن را گرم كنيم به گاز و باز اگر به اين گرم كردن ادامه دهيم به پلاسما تبديل ميشود.
جالب است بدانيد كه ۹۹ درصد ماده اي كه جهان از آن تشكيل شده جامد يا مايع يا گاز نيست ، بلكه پلاسما است! آنچه كه درون ستاره ها وجود دارد يا آنچه كه در فضاي بين ستاره ها قرار دارد همه از جنس پلاسماست. از قابل لمس ترين پلاسما هايي كه ما انسان ها تجربه كرده ايم ، مي توان به رعد و برق و يا شفق هاي قطبي اشاره كرد.
برچسب: ،
ادامه مطلب